Kelemen István

„Ha valaki a harcművészetekkel foglalkozik, tisztában van vele, hogy a hatások általában kölcsönösek: oda-vissza működnek. Talán én is hatással vagyok a harcművészetre, és ennek a felelőssége nem csekély. A ju-jitsu dojomban (iskolámban) mindenesetre hatékonynak kell lennem: nem lophatok el a tanulóktól éveket. Magas szintre kellett feltornásznom a minőséget, és elértük, hogy a ma ismert iskolák közül a miénk dobogós helyen áll, hiszen Japánban önálló saját névvel rendelkező iskolaként jegyezték be és fogadták el azt. A küzdősportok mellé társul egyfajta erkölcs és etika - amely egy olyan hierarchikus szervezetben, mint a Testőr Kft. is érvényesül. Az irányító apparátus és a középvezetők a cégalapítás óta nálunk dolgoznak, bizalmi légkör járja át a Testőr Kft.-t. Kedvelt időtöltésem az olvasás. Archaikusokat, ezoterikusokat, vallástörténetet és szépirodalmat olvasok. Kedvelem fajsúlyos könyveket. Két gyermek édesapja vagyok. A fiam 23-, a lányom 26 éves. Utóbbi egy bankban dolgozik, a fiam pedig díjugrató lovas.”

1990-ben alapítottam a Testőr Kft-t - mondja Kelemen István. - Természetesen hályogkovács módon - teszi hozzá. - Nyugat-Európában és az Egyesült Álamokban már a 70-es években nagy szerepet kapott a személyvédelem, ma pedig már az iraki konfliktusban is részt vesznek ezek az óriáscéggé duzzadt konglomerátumok. Magam a sportból érkeztem: ju-jitsu mesterként tevékenykedtem a rendszerváltás előtt. A sport miatt sokat utaztam, így hamar feltűnt ennek a szektornak az expanziója. Hogy itthon lesz-e erre igény? Ezt nem tudtuk. A rendszerváltozás eufóriájában arra gondoltam, hogy hamar ébred ilyen jellegű kereslet Magyarországon is. Kiderült itthon is: ha nincs gond, probléma akkor a biztonságra fordított összeg a legkevésbé indokolható költés. De ha rendkívüli esemény történik, azonnal felmerül az érintettekben, miért nem kértek segítséget.

- Eleinte nem volt bizalomgerjesztő az őrzés-védelem fogalma itthon.
- A kezdeti idők természetesen zavarosak voltak, hiszen a közvéleményben a személyvédelem leginkább a pénzbehajtással, a gengszterizmussal keltett közeli asszociációkat. Holott, ha valaki profin áll a munkához, akkor természetesen köze nincs ilyesmihez. Sokkal inkább a valós igényekhez: nagyvállalat, élelmiszereüzletet, vagy akár templomok őrzéséhez. Ezeken a helyszíneken úgy kell megjelennie a biztonsági szakembernek, hogy a megbízó imidzsét is magán hordozza. Ez egyfajta kettős értékrendet kíván, hiszen a munkavállaló a Testőr Kft. munkatársa is.

- Térjünk vissza a cég történetére!
- Vegyesvállalatként kezdtük a működést, nekem is volt egy kanadai társam. Eleinte meglehetősen nagy veszteséget halmoztunk fel, ám megismerkedtem Janisewszki Tiborral, aki tulajdondostárs és gazdasági igazgató is lett. Az ő segedelmével, egy többéves program keretében álltunk talpra. Hittünk benne, hogy a cég fokoztatos építése és a jó goodwill kialakítása középtávon kifizetődik. Hosszú távon pedig egészen biztos. Az átszervezéskor egy füst alatt profilt tisztítottunk: eldöntöttük, hogy kizárólag az élőerős őrzést, a nagy kockázatú rendezvények biztosítását és a nagyon szűk keretek között személyi védelmet, és egyfajta szellemi know-how árusítását vállaljuk.

- Mit értsünk a szűken vett személyvédelmen?
- Annyit, hogy ez a cég a megalakulása óta nem vett fel megbízást az utcáról. Soha nem fordult elő, hogy valaki betelefonált, hogy a táska pénzével kísérjük át a páros oldalról a páratlanra.

- Lehet nemet mondani?
- Még csak nem is kell mondani, hanem leteszem a telefont. De igazság szerint, már a titkárnőmön sem jutnak át az effajta kérések. Mi inkább a showbiznisz sztárjait őriztük, illetve azon politikai szereplőket, akiknek nem jár állami védelem. Előfordult, hogy olyan személyt védtünk, aki néhány évvel ezelőtt a legveszélyeztetettebb politikusok listáján szerepelt.

- Hogy kerültek a showbusiness-be?
- Együtt indultunk Friderikusz Sándorral. A "névtelen" nyíregyházi újságíró és a "névtelen" Testőr Kft. együtt vágott bele a showba. Mi vigyáztunk azokra a sztárokra, akiket Sándor elhozott Magyarországra.

- Van sztori?
- Van, de nem mesélhetek el egyet sem. Egy cég akkor lehet diszkrét, ha ilyen esetekben is néma. Nagy kincse a Testőr Kft.-nek, hogy tőlünk soha sehová nem került ki semmilyen információ. Ugyanez igaz a politikában szereplők megbízásaira is. Minden oldallal dolgoztunk már. De el kell mondanom: soha nem törekedtünk rá, hogy egyfajta árnyék-köztársasági őrezred legyünk.

- Számos multinacionális nagyvállalatal is dolgoznak.
- A piacról élünk - és mint minden elsőnek érkezőnek, nekünk is szerencsénk volt. Egy olyan korszakban tanulhattunk bele a multinacionális vállalatok elvárásaiba, amikor a nagy többség nem ismerte a nemzetközi trendeket. Azóta kapcsolataink megszilárdultak: vannak kiemelt ügyfeleink, akikkel már inkább a baráti partnerség a jellemző.

- Mit kell tudnunk a Testőr-Audit Kft-ről?
- A Testőr-Audit Kft. az anyacégből való kiválással jött létre. Komplex biztonsági rendszerek árusításával, vagy már ilyen, telepített rendszerek biztonsági átvilágításával foglalkozik. Ha az adott vállalat tulajdonossal leülünk, egyetlenegy célunk van: a szervezetet minél nyereségesebbé tenni. Megmondjuk, hol kell csökkenteni vagy növelni az erőforrásokat, milyen strukturális változtatásokra lenne szükség. A biztonsági audit során kockázatelemzést végzünk - akár operatív módon is. A legjobbnak hitt biztonsági rendszerek is sebezhetőek, mi pedig rávilágítunk ezekre a veszélyes résekre.
Alain Delon-nal
Artesyn Kft.
Átrium Park Irodaház
Bank Center
Bridgestone Kft
Coca-Cola Beverages Magyarország Kft.
Europcar Autókölcsönző
Gerard Depardieu-vel
Graphisoft R&D Rt.
Hotel Intercontinental
Királyhágó Irodaház
Larry Hagman-nel
Made in World Center
Optima Irodaház
Porsche Bank
Róbert Károly Irodaház
Roger Moore-ral
Zepter Magyarország
Cégünkről Referenciák Szolgáltatások Testőr-Audit Kft. Kapcsolat